Az ID. AERO koncepcióautó kínai bemutatójával a Volkswagen ízelítőt ad a márka első, teljesen elektromos hajtású szedánjából.

A leendő modell a prémium középkategóriás szedánok szegmensébe lesz pozícionálva. A Kínába szánt sorozatgyártású változat várhatóan 2023 második felében kerül forgalomba. A Volkswagen emellett azt tervezi, hogy 2023-ban a németországi Emdenben megkezdi az európai szériaváltozat gyártását.

A közel öt méter hosszú koncepciójárművet aerodinamikai elvek alapján tervezték. A kupé stílusban elegánsan hátrafelé lejtő tető hozzájárul a kiváló, 0,23-as légellenállás eléréséhez. Az ID. AERO nagy teljesítményű lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, amelynek nettó energiatartalma 77 kWh. A hajtásrendszernek és az aerodinamikai tulajdonságoknak köszönhetően az ID. AERO akár 620 kilométeres hatótávolságot is elérhet, így hosszú távú utazásra is alkalmas.

Az ID.3, ID.4 és ID.6 után az ID. AERO már a negyedik teljesen elektromos modellsorozat lesz Kínában. A Volkswagen regionális stratégiája alapján a fenntartható járművek vezető szállítójává kíván válni Kínában, a tervek szerint már 2030-ban legalább minden második Kínában értékesített jármű elektromos jármű lesz.

A Volkswagen az elektromos offenzívát az "Út a NULLA felé" szlogennel viszi előre. Az ID. család új modelljeként az ID. AERO-t ezért a jövőben világszerte - Kínán kívül Európában és Észak-Amerikában is - kínálni fogják.

Stilisztikailag az ID. AERO a prémium középkategóriás szegmensben először ülteti át az ID. család formatervét egy szedánra. Az aerodinamikusan kialakított orr-rész és tető gondoskodik arról, hogy a levegő optimálisan áramoljon a jármű felett. A légáramlást az enyhén behúzott, elválasztó éllel ellátott hátsó rész nyeli el. A kéttónusú, 22 colos keréktárcsák turbina stílusúak, a klasszikus ajtókilincseket pedig megvilágított érintőfelületek helyettesítik, amelyek még tovább csökkentik a légellenállást.

Az ID. AERO európai változata várhatóan 2023-ban gördül le a szerelőszalagról. Az elektromos járművek sorozatgyártásával Emden lesz az egyik első ilyen jellegű Volkswagen-gyár Alsó-Szászországban, mely döntően hozzájárul a modellpaletta villamosításához és a teljes új járműpark CO2-kibocsátásának csökkentéséhez.

Forrás: Volkswagen Newsroom

Szerkesztette: Németh Natália

Széchenyi Terv Plusz

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.